bodrum escort gaziantep escort ankara escort
T.C. İSTANBUL ŞİŞLİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Program Tanımı:

Günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak, temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişileri yetiştiren programdır. Aşçılık programını bitirenlere “Aşçı” ünvanı verilir.

Programın Amacı:

Mutfak ve yiyecek - içecek hizmetleri alanında istihdam edilebilecek yeterli alt yapıya sahip, alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, sorunları tanımlayabilen, mesleki plan ve projeleri gerçekleştiren ve çözüm önerileri geliştirebilen, çalışma gruplarında sorumluluk alabilen veya bireysel çalışabilme becerisine sahip, etkili iletişim kurabilen ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip nitelikli profesyoneller yetiştirebilmektir

 

Kariyer Olanakları:

Aşçılık Programı mezunları; yemek üretilen her türlü kurumda iş bulma olanağına sahiptirler. Yiyecek içecek hizmetleri sektörü otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanlarında istihdam edilmektedirler. Aşçılık mesleği de bu sektörün içerisinde yer alan mesleklerden birisidir.

Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, havaalanı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir. Kendi bilgi ve becerileri yeterli

Programlar Arası Geçiş:

Programdan mezun olan öğrenciler, her yıl OSYM tarafından yayınlanan Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzundaki koşulları taşımaları ve Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda;

Aile Ve Tüketici Bilimleri

Beslenme ve Diyetetik

Gastronomi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Mutfak Sanatları ve Yönetimi , bölümlerinden birine devam edebilirler.

  • Öğr. Gör. Başak ÜLKER Öğr. Gör. Başak ÜLKER
I. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
Kısıtlı Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP1013 Meslek Etiği 2 0 2 4
ASP1005 Doğrama ve Pişirme Teknikleri I 2 0 2 4
Kısıtlı Seçmeli 0 0 3 3
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
BİL1001 Bilgi ve İletişim Teknolojisi 2 1 3 3
ASP1007 Gıda Hijyeni 2 0 2 4
ASP1003 Beslenmenin Temel İlkeleri 3 0 3 4
ASP1001 Gastronomi Tarihi 2 0 2 4
ENG1001 Yabancı Dil-I 2 0 2 3
TDL1001 Türk Dili - I 2 0 2 2
ATA1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - I 2 0 2 2
Toplam 15 0 20 30
II. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
Kısıtlı Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP1014 Vejeteryan Mutfak 2 0 2 4
ASP1012 Doğrama ve Pişirme Teknikleri II 2 2 4 5
Kısıtlı Seçmeli 0 0 2 3
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP1010 Ziyafet ve Catering Hizmetleri 2 0 2 3
ASP1008 Türk Mutfağı 2 2 3 5
ASP1006 Menü Planlama 2 0 2 3
ASP1004 Mutfak Planlama 2 0 2 3
ENG1002 Yabancı Dil-II 2 0 2 3
ATA1002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - II 2 0 2 2
TDL1002 Türk Dili - II 2 0 2 2
Toplam 14 4 21 30
III. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP2001 Gıda Teknolojisi 3 0 3 5
Üniversite Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
MYO1010 Psikoloji 2 0 2 4
MYO1018 HUKUKTA İLETİŞİM 2 0 2 4
MYO1017 SAĞLIKTA İLETİŞİM 2 0 2 4
MYO1009 Autocad 2 0 2 4
MYO1008 Darbe ve İhtilaller Tarihi 2 0 2 4
MYO1021 PHOTOSHOP 2 0 2 4
MYO1013 Egzersiz ve Beslenme 2 0 2 4
MYO1003 Yaratıcı Yazarlık 2 0 2 4
MYO1011 Herkes İçin Spor 2 0 2 4
MYO1007 Yakın Tarih 2 0 2 4
MYO1014 Beslenme ve Sağlık Psikolojisi 2 0 2 4
MYO1006 Kültürel Etkinlikler 2 0 2 4
MYO1002 Medya Okur Yazarlığı 2 0 2 4
MYO1020 VİDEO ÜRETİM VE KURGU ATÖLYESİ 2 0 2 4
MYO1004 İlkyardım 2 0 2 4
MYO1001 Şehir ve Kültür: İstanbul 2 0 2 4
MYO1005 Türk Edebiyatında Roman 2 0 2 4
MYO1015 Etkili ve Güzel Konuşma 2 0 2 4
MYO1012 İletişimde Sanat 2 0 2 4
MYO1022 Yakın Tarih-II 2 0 2 4
MYO1016 Yenilenebilir Enerji 2 0 2 4
MYO1019 SİNEMA TARİHİ 2 0 2 4
Üniversite Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
MYO1010 Psikoloji 2 0 2 4
MYO1018 HUKUKTA İLETİŞİM 2 0 2 4
MYO1017 SAĞLIKTA İLETİŞİM 2 0 2 4
MYO1009 Autocad 2 0 2 4
MYO1008 Darbe ve İhtilaller Tarihi 2 0 2 4
MYO1021 PHOTOSHOP 2 0 2 4
MYO1013 Egzersiz ve Beslenme 2 0 2 4
MYO1003 Yaratıcı Yazarlık 2 0 2 4
MYO1011 Herkes İçin Spor 2 0 2 4
MYO1007 Yakın Tarih 2 0 2 4
MYO1014 Beslenme ve Sağlık Psikolojisi 2 0 2 4
MYO1006 Kültürel Etkinlikler 2 0 2 4
MYO1002 Medya Okur Yazarlığı 2 0 2 4
MYO1020 VİDEO ÜRETİM VE KURGU ATÖLYESİ 2 0 2 4
MYO1004 İlkyardım 2 0 2 4
MYO1001 Şehir ve Kültür: İstanbul 2 0 2 4
MYO1005 Türk Edebiyatında Roman 2 0 2 4
MYO1015 Etkili ve Güzel Konuşma 2 0 2 4
MYO1012 İletişimde Sanat 2 0 2 4
MYO1022 Yakın Tarih-II 2 0 2 4
MYO1016 Yenilenebilir Enerji 2 0 2 4
MYO1019 SİNEMA TARİHİ 2 0 2 4
Bölüm Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP2013 Yemek Sosyolojisi 2 0 2 4
ASP2011 İş Sağlığı ve İş Güvenliği 2 0 2 4
Bölüm Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP2013 Yemek Sosyolojisi 2 0 2 4
ASP2011 İş Sağlığı ve İş Güvenliği 2 0 2 4
ASP2007 Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sist. 3 0 3 5
ASP2005 Dünya Mutfakları I 1 2 2 4
ASP2003 Pastacılık I 1 2 2 5
Toplam 8 4 18 35
IV. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
Bölüm Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP2010 Yiyecek ve İçecek Otomasyonu 2 0 2 4
ENG2000 Yabancı Dil-III 2 0 2 4
Bölüm Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP2010 Yiyecek ve İçecek Otomasyonu 2 0 2 4
ENG2000 Yabancı Dil-III 2 0 2 4
Üniversite Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
MYO1010 Psikoloji 2 0 2 4
MYO1018 HUKUKTA İLETİŞİM 2 0 2 4
MYO1017 SAĞLIKTA İLETİŞİM 2 0 2 4
MYO1009 Autocad 2 0 2 4
MYO1008 Darbe ve İhtilaller Tarihi 2 0 2 4
MYO1021 PHOTOSHOP 2 0 2 4
MYO1013 Egzersiz ve Beslenme 2 0 2 4
MYO1003 Yaratıcı Yazarlık 2 0 2 4
MYO1011 Herkes İçin Spor 2 0 2 4
MYO1007 Yakın Tarih 2 0 2 4
MYO1014 Beslenme ve Sağlık Psikolojisi 2 0 2 4
MYO1006 Kültürel Etkinlikler 2 0 2 4
MYO1002 Medya Okur Yazarlığı 2 0 2 4
MYO1020 VİDEO ÜRETİM VE KURGU ATÖLYESİ 2 0 2 4
MYO1004 İlkyardım 2 0 2 4
MYO1001 Şehir ve Kültür: İstanbul 2 0 2 4
MYO1005 Türk Edebiyatında Roman 2 0 2 4
MYO1015 Etkili ve Güzel Konuşma 2 0 2 4
MYO1012 İletişimde Sanat 2 0 2 4
MYO1022 Yakın Tarih-II 2 0 2 4
MYO1016 Yenilenebilir Enerji 2 0 2 4
MYO1019 SİNEMA TARİHİ 2 0 2 4
ASP2008 Mesleki Proje 0 4 2 3
ASP2006 Dünya Mutfakları II 0 3 3 3
ASP2004 Sunum Teknikleri 2 1 3 3
ASP2002 Pastacılık II 0 3 3 3
SSP2002 Sosyal Sorumluluk Projesi 0 2 1 2
STJ2004 Staj 0 0 0 8
Toplam 2 13 18 34