aday.sisli.edu.tr için tıklayın

Program Tanımı:

Günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak, temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişileri yetiştiren programdır. Aşçılık programını bitirenlere “Aşçı” ünvanı verilir.

Programın Amacı:

Mutfak ve yiyecek - içecek hizmetleri alanında istihdam edilebilecek yeterli alt yapıya sahip, alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, sorunları tanımlayabilen, mesleki plan ve projeleri gerçekleştiren ve çözüm önerileri geliştirebilen, çalışma gruplarında sorumluluk alabilen veya bireysel çalışabilme becerisine sahip, etkili iletişim kurabilen ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip nitelikli profesyoneller yetiştirebilmektir

 

Kariyer Olanakları:

Aşçılık Programı mezunları; yemek üretilen her türlü kurumda iş bulma olanağına sahiptirler. Yiyecek içecek hizmetleri sektörü otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanlarında istihdam edilmektedirler. Aşçılık mesleği de bu sektörün içerisinde yer alan mesleklerden birisidir.

Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, havaalanı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir. Kendi bilgi ve becerileri yeterli

Programlar Arası Geçiş:

Programdan mezun olan öğrenciler, her yıl OSYM tarafından yayınlanan Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzundaki koşulları taşımaları ve Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda;

Aile Ve Tüketici Bilimleri

Beslenme ve Diyetetik

Gastronomi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Mutfak Sanatları ve Yönetimi , bölümlerinden birine devam edebilirler.

  • Öğretim Görevlisi Ezgican Serim Öğretim Görevlisi Ezgican Serim
  • Öğretim Görevlisi Öznur Haşin Öğretim Görevlisi Öznur Haşin
  • Öğretim Görevlisi İrfan Yolaçan Öğretim Görevlisi İrfan Yolaçan
I. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP1015 Doğrama ve Pişirme Teknikleri 2 0 2 4
Kısıtlı Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP1013 Meslek Etiği 2 0 2 4
Kısıtlı Seçmeli 0 0 3 3
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
BİL1001 Bilgi ve İletişim Teknolojisi 2 1 3 3
ASP1007 Gıda Hijyeni 2 0 2 4
ASP1003 Beslenmenin Temel İlkeleri 3 0 3 4
ASP1001 Gastronomi Tarihi 2 0 2 4
ENG1001 Yabancı Dil-I 2 0 2 3
TDL1001 Türk Dili - I 2 0 2 2
ATA1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - I 2 0 2 2
Toplam 15 0 20 30
II. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
Kısıtlı Seçmeli 0 0 4 5
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP1022 Özel Beslenme Yöntemleri 2 0 4 5
ASP1018 Menü Planlama 2 0 2 4
ASP1020 Baharat ve Kahve Kültürü 2 0 2 3
ASP1016 Yemek Fotoğrafçılığı ve Stilistlik 2 0 2 3
Kısıtlı Seçmeli 0 0 2 3
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP1010 Ziyafet ve Catering Hizmetleri 2 0 2 3
ASP1008 Türk Mutfağı 2 2 3 5
ENG1002 Yabancı Dil-II 2 0 2 3
ATA1002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - II 2 0 2 2
TDL1002 Türk Dili - II 2 0 2 2
Toplam 14 2 21 30
III. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
Bölüm Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP2023 Mesleki Yabancı Dil 2 0 2 4
ASP2025 Duyusal Analiz 2 0 2 4
Üniversite Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
MYO1006 Kültürel Etkinlikler 2 0 2 4
MYO1041 SAĞLIK KURUMLARINDA ERGONOMİ 2 0 2 4
MYO1030 KİŞİLİK VE KİŞİLİK PSİKOLOJİSİ 2 0 2 4
MYO1038 MİKROBİYOLOJİ 2 0 2 4
MYO1005 Türk Edebiyatında Roman 2 0 2 4
MYO1026 Idecad 2 0 2 4
MYO1004 İlkyardım 2 0 2 4
MYO1029 Moda ve Trend Analizleri 2 0 2 4
MYO1001 Şehir ve Kültür: İstanbul 2 0 2 4
MYO1016 Yenilenebilir Enerji 2 0 2 4
MYO1031 IDECAD II 2 0 2 4
MYO1002 Medya Okur Yazarlığı 2 0 2 4
MYO1039 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2 0 2 4
MYO1045 TASARIM VE MARKALAŞMA 2 0 2 4
MYO1037 GÖRSEL SANATLAR 2 0 2 4
MYO1008 Darbe ve İhtilaller Tarihi 2 0 2 4
MYO1010 Psikoloji 2 0 2 4
MYO1027 Gastronomi ve Mutfak Kültürü 2 0 2 4
MYO1024 Girişimcilik 2 0 2 4
MYO1033 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ 2 0 2 4
MYO1018 HUKUKTA İLETİŞİM 2 0 2 4
MYO1035 ADLİ TIP 2 0 2 4
MYO1015 Etkili ve Güzel Konuşma 2 0 2 4
MYO1036 TOPLUM VE SAĞLIK 2 0 2 4
MYO1007 Yakın Tarih 2 0 2 4
MYO1040 EVRENSEL TASARIM 2 0 2 4
MYO1046 TÜRKİYE'DE BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE HAYAT SİGORTALARI 2 0 2 4
MYO1003 Yaratıcı Yazarlık 2 0 2 4
MYO1012 İletişimde Sanat 2 0 2 4
MYO1042 YİYECEK VE İÇECEK KÜLTÜRÜ 2 0 2 4
MYO1021 PHOTOSHOP 2 0 2 4
MYO1023 Psikolojik Danışma Hizmetleri 2 0 2 4
MYO1025 Mimari Okumalar 2 0 2 4
MYO1044 TURİZMDE GÜNCEL KONULAR 2 0 2 4
MYO1014 Beslenme ve Sağlık Psikolojisi 2 0 2 4
MYO1013 Egzersiz ve Beslenme 2 0 2 4
MYO1011 Herkes İçin Spor 2 0 2 4
MYO1017 SAĞLIKTA İLETİŞİM 2 0 2 4
MYO1020 VİDEO ÜRETİM VE KURGU ATÖLYESİ 2 0 2 4
MYO1028 Genel Mutfak Bilgisi 2 0 2 4
MYO1019 SİNEMA TARİHİ 2 0 2 4
MYO1032 ÇOCUK KATILIMI 2 0 2 4
MYO1022 Yakın Tarih-II 2 0 2 4
MYO1034 AİLE PLANLAMASI 2 0 2 4
MYO1043 TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ 2 0 2 4
MYO1009 Autocad 2 0 2 4
ASP2021 SOĞUK MUTFAK 1 1 2 5
ASP2017 Dünya Mutfakları 2 3 3 4
ASP2015 Gıda Coğrafyası 3 0 3 4
ASP2019 Pastacılık 0 3 2 4
ASP2001 Gıda Teknolojisi 3 0 3 5
Toplam 9 7 17 30
IV. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP2016 Gastronomi ve Sanat 3 0 3 3
ASP2014 Osmanlı Mutfağı 1 2 3 4
ASP2012 Ekmek Ve Unlu Mamülleri 1 3 3 5
Bölüm Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
ASP2018 İçecek Bilimi 2 0 2 4
ENG2000 Yabancı Dil-III 2 0 2 4
Üniversite Seçmeli 0 0 2 4
Ders Kodu Ders Adı T U K AKTS
MYO1006 Kültürel Etkinlikler 2 0 2 4
MYO1041 SAĞLIK KURUMLARINDA ERGONOMİ 2 0 2 4
MYO1030 KİŞİLİK VE KİŞİLİK PSİKOLOJİSİ 2 0 2 4
MYO1038 MİKROBİYOLOJİ 2 0 2 4
MYO1005 Türk Edebiyatında Roman 2 0 2 4
MYO1026 Idecad 2 0 2 4
MYO1004 İlkyardım 2 0 2 4
MYO1029 Moda ve Trend Analizleri 2 0 2 4
MYO1001 Şehir ve Kültür: İstanbul 2 0 2 4
MYO1016 Yenilenebilir Enerji 2 0 2 4
MYO1031 IDECAD II 2 0 2 4
MYO1002 Medya Okur Yazarlığı 2 0 2 4
MYO1039 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2 0 2 4
MYO1045 TASARIM VE MARKALAŞMA 2 0 2 4
MYO1037 GÖRSEL SANATLAR 2 0 2 4
MYO1008 Darbe ve İhtilaller Tarihi 2 0 2 4
MYO1010 Psikoloji 2 0 2 4
MYO1027 Gastronomi ve Mutfak Kültürü 2 0 2 4
MYO1024 Girişimcilik 2 0 2 4
MYO1033 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ 2 0 2 4
MYO1018 HUKUKTA İLETİŞİM 2 0 2 4
MYO1035 ADLİ TIP 2 0 2 4
MYO1015 Etkili ve Güzel Konuşma 2 0 2 4
MYO1036 TOPLUM VE SAĞLIK 2 0 2 4
MYO1007 Yakın Tarih 2 0 2 4
MYO1040 EVRENSEL TASARIM 2 0 2 4
MYO1046 TÜRKİYE'DE BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE HAYAT SİGORTALARI 2 0 2 4
MYO1003 Yaratıcı Yazarlık 2 0 2 4
MYO1012 İletişimde Sanat 2 0 2 4
MYO1042 YİYECEK VE İÇECEK KÜLTÜRÜ 2 0 2 4
MYO1021 PHOTOSHOP 2 0 2 4
MYO1023 Psikolojik Danışma Hizmetleri 2 0 2 4
MYO1025 Mimari Okumalar 2 0 2 4
MYO1044 TURİZMDE GÜNCEL KONULAR 2 0 2 4
MYO1014 Beslenme ve Sağlık Psikolojisi 2 0 2 4
MYO1013 Egzersiz ve Beslenme 2 0 2 4
MYO1011 Herkes İçin Spor 2 0 2 4
MYO1017 SAĞLIKTA İLETİŞİM 2 0 2 4
MYO1020 VİDEO ÜRETİM VE KURGU ATÖLYESİ 2 0 2 4
MYO1028 Genel Mutfak Bilgisi 2 0 2 4
MYO1019 SİNEMA TARİHİ 2 0 2 4
MYO1032 ÇOCUK KATILIMI 2 0 2 4
MYO1022 Yakın Tarih-II 2 0 2 4
MYO1034 AİLE PLANLAMASI 2 0 2 4
MYO1043 TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ 2 0 2 4
MYO1009 Autocad 2 0 2 4
SSP2002 Sosyal Sorumluluk Projesi 0 2 1 2
STJ2004 Staj 0 0 0 8
Toplam 5 7 14 30